Kokoška do salátu a káva z čekanky: Rostliny Podyjí, které zpestří váš jídelniček

/INFOMATERIÁL KE STAŽENÍ/ K čemu využít ptačinec, pěťour nebo merlík a proč si naopak dát pozor na tetluchu či vlaštovičník vysvětlí zájemcům nový informateriál Správy Národního parku Podyjí. Nabízí tak jedinečného fotografického kulinářského průvodce po dvaceti plevelech Podyjí. Stáhnout si ho můžete z webu Správy. V tištěné formě je k dispozici na informačních bodech národního parku.

Většina rostlinných druhů, které lidé považují za plevele, pomalu mizí ze zahrádek i polí. Botanik Radomír Němec ale nabízí jiné řešení. „Zbavování se nepohodlných druhů má i svoje negativa. Snižuje se druhová pestrost a používání herbicidů vede k postupnému ukládání nežádoucích látek v půdě. Přijde mi proto inspirativní tolerantní přístup uplatňovaný našimi předky: S plevely nebojovat a využít je třeba pro zpestření jídelníčku,“ říká.

Stáhněte si do čtečky nebo tabletu: Jedlé a nejedlé plevely na polích a zahradách v Podyjí Jedlé a nejedlé plevely na polích a zahradách v Podyjí (1,47 MB)

Nová publikace tak přináší popis a fotografie dvacítky rostlin, které běžně rostou na zahradách i polích Podyjí. Z některých lze připravit léčivé nálevy, odvary či masti. Jiné se zase hodí do polévek, salátů nebo k přípravě špenátů.

Ideální čas pro ochutnání velké většiny rostlin je právě jaro. Mladé rašící listy bršlice kozí nohy se hodí například do polévek nebo nádivek. „Působí močopudně a z těla dokáže vyplavovat soli. Používala se tak proti revmatismu nebo dně,“ popisuje Němec. Z kořenů čekanky obecné lze připravit bezkofeinovou alternativu kávy známou jako cikorka. Čerstvý kerblík třebule štětinoplodý se zase výborně hodí třeba na chleba s máslem.
Pozor by si lidé měli naopak dát na durman, tetluchu nebo vlaštovičník větší. „Při opakované vnější aplikaci dokáže vlaštovičník potlačovat bradavice. Laické vnitřní použití se ale nedá doporučit,“ upozorňuje Němec.

Infoleták je další ze série materiálů, kterou v poslední době Správa Národního parku Podyjí vydala. Věnovala se v nich například ptákům, netopýrům, plazům nebo technickým a architektonickým památkám Podyji. Ke stažení jsou k dispozici na našem webu.

Exkurze do Podyjí 15. 10. 2016:

Co nabízí podzimní příroda k jídlu
Vedoucí: Radomír Němec - Jihomoravské muzeum ve Znojmě
Sraz: 9.30 Konice, před hospodou (od nádraží ve Znojmě odjíždí autobus v 9.10)
Trasa: Konice a okolí, nenáročný terén s návratem na místo srazu cca ve 12.30 (možné je pokračovat pěšky přes Kraví horu do Znojma)
Doporučené vybavení: terénní obuv 
Zaměření: plané rostliny k jídlu